06 525 35 660 info@jessicapepermans.nl

Een man in Afrika liep langs een olifant. Het viel hem op dat de olifant met alleen een dun touw om zijn voorpoot vastzat. Zo dun dat hij makkelijk los kon breken. Maar de olifant deed dat niet.

De man vroeg de begeleider van de olifant hoe het kwam dat de olifant totaal geen poging deed om te ontsnappen. De begeleider antwoordde ‘Hij is niet anders gewend. Als baby kreeg hij een touw om zijn voorpoot. Het touw was toen te sterk voor hem, het lukte hem toen niet om te ontsnappen. Hij gelooft nog steeds dat hij niet weg kan. En dus probeert hij ook niet meer te ontsnappen’

VAAK GEDRAGEN WE ONS NOG NAAR VROEGER
Het gebeurt vaak dat we ons -net als de olifant- in ons volwassen leven nog steeds gedragen naar iets wat we bewust of onbewust eerder in ons leven hebben geleerd. Gedrag dat toen wel, maar nu eigenlijk niet meer functioneel is.

HOE JE DAT HERKENT?
Herhaling is een signaal dat er waarschijnlijk bij jou ook zo’n ‘olifantentouw’ om je been zit. Herhaling van gedrag, gebeurtenissen of bijvoorbeeld terugkerende fysieke klachten als migraine, rugklachten, vermoeidheid…

Maak eens een lijstje voor jezelf welke klachten je hebt. Van welke weet je niet beter dan dat je ze hebt. Vecht je er tegen of negeer je ze eigenlijk? Hoe ‘gewoon’ is het dat je ze hebt?