06 525 35 660 info@jessicapepermans.nl

Als je dit zegt, op welke plaats sta jij dan?

‘Hier kan ik niets mee’ ze haalt haar schouders op.

Tijdens het webinar Systemisch werk in een Notendop trek ik een #RakeVraag voor Lia . We laten de vraag voor wat ‘ie is en gaan verder met het webinar.

Zodra ik uitleg hoe kinderen soms op de plek van een van hun ouders kunnen gaan staan, onderbreekt Lia me: ‘Ik weet al waar deze vraag over gaat’.

Het is maar de vraag…
De relatie tussen Lia en haar zoon loopt niet lekker. Bijna elke ontmoeting loopt uit op ruzie of felle discussie.

Haar zoon was nog geen 8 toen zijn vader overleed. Sindsdien hoort hij vaak dat hij ‘de enige man in het gezin is’. Hoe verleidelijk om nu te concluderen dat de jongen ‘dus’ op de plek van zijn vader is gaan staan.

‘Het voelt niet alsof hij naast me staat, op de plek van zijn vader, maar boven me’. En ineens gaat het niet over de plek van haar zoon, maar over haar eigen plek.

Fascinerend om te zien hoe systemisch werk je een spiegel voor kan houden waar je – letterlijk en figuurlijk- staat. Wat je aan te kijken hebt en welke eerste stap je kunt zetten in dat waar je tegenaan loopt.

Triggert bovenstaande vraag je?
Maar weet je niet waarom? Draag de vraag dan een paar dagen bij je, mijmer en voel eens wat de vraag met je doet en kijk welke antwoorden er bij je binnen komen. Het kan je zomaar verrassen :)!